Terug

Hoe de TCO berekenen van
je bedrijfswagen in 2024?

(Laatste update: januari 2023)

Wanneer je beslist een bedrijfswagen te kopen focus je best niet alleen op de catalogusprijs alleen, maar kijk je naar het kostenplaatje over de totale levensduur van de wagen. Dit totale kostenplaatje noemen we de TCO, de Total Cost of Ownership. Hier kan je een eenvoudige Excel-template downloaden om de TCO eenvoudig te berekenen.

Waarom de TCO berekenen?

De goedkoopste wagen in aankoop is niet noodzakelijk de goedkoopste op lange termijn. Zo zal een diesel vandaag goedkoper zijn in aankoop dan een benzine wagen, maar door CO2-uitstoot en de restwaarde zal die wagen vaak duurder zijn op het einde van de rit. Wanneer je kijkt naar de TCO heb je dus een duidelijk zicht van wat de werkelijke kost van een voertuig is.

Hoe eenvoudig de TCO berekenen?

Om je te helpen de juiste keuze te maken helpen we je graag verder met onze TCO-calculator. Deze excel spreadsheet kan je hier gratis downloaden om de TCO van je bedrijfswagen te berekenen.

Welke kosten worden in rekening genomen voor de TCO berekening?

  • Catalogusprijs
  • Financieringsformule
  • Onderhoud
  • Verzekering
  • Brandstofkosten
  • Belastingen (verkeersbelasting, niet-aftrekbare btw, belasting op verworpen uitgaven, …)
  • Waardevermindering en afschrijving

Mocht je hulp nodig hebben om bepaalde velden in te vullen, aarzel niet ons te contacteren via sales@lizy.be. We helpen je graag verder een correcte TCO berekening te maken.

Wat verandert er in de berekening van de TCO?

Vanaf 1 januari 2023 gaat de CO2-bijdrage voor de werkgevers omhoog. Dit komt omdat de gebruikte indexeringscoëfficiënt met 10% is verhoogd, van 1,3525 tot 1,5046.

Ook gekend als de solidariteitsbijdrage, de CO2-bijdrage is van toepassing wanneer de werkgever een voertuig ter beschikking stelt aan de werknemer voor privé-gebruik. Deze maandelijkse forfaitaire bijdrage mag niet worden verward met de financiële bijdrage van de werknemer.

De CO2-bijdrage wordt als volgt berekend:

[(CO2 x EUR 9) - brandstofcoëfficiënt] / 12 x 1,5046

De brandstofcoëfficiënt wordt als volgt bepaald;

  • 600 voor diesel
  • 768 voor benzine
  • 990 voor CNG/LPG

Voor een elektrische auto moet er rekening worden gehouden met een minimumbijdrage van 31,34 euro per maand vanaf 2023.

Naast deze wijzigingen moet je er ook rekening mee houden dat de fiscale aftrekbaarheid van bedrijfswagens vanaf 1 juli 2023 verandert, wat ook de TCO in de toekomst zal beïnvloeden. Neem gerust een kijkje naar onze tool over de fiscale aftrekbaarheid van je bedrijfswagen.

Voor jouw gemak is onze downloadbare tool hieronder al bijgewerkt met de laatste cijfers. Vul je persoonlijke informatie in om onze TCO calculator te downloaden.