Tijd om elektrisch te gaan rijden, maar zie je door de laadpalen de weg niet meer? Geen stress! We hebben alles voor je op een rijtje gezet: handige tools, slimme artikels en tips die écht helpen. Alles wat je nodig hebt om je wagenpark te elektrificeren
Elektrische SUV's zijn ideaal voor gezinnen en professionals die ruimte nodig hebben. Lees meer over onze leasetips en modellen!
Ben je op zoek naar de beste elektrische auto qua rijbereik, vermogen of prijs? Bekijk dan onze vergelijking!
Wil je een elektrische auto kopen, maar weet je niet wat het onderhoud van zo’n wagen inhoudt? Dan zet LIZY alles voor jou op een rijtje.
Twijfel je nog om over te stappen naar een elektrische auto? LIZY geeft graag een overzicht van de voor- en nadelen van elektrisch rijden.
Ontdek hoe een warmtepomp je elektrische auto efficiënter maakt, energiekosten verlaagt en bijdraagt aan een groenere toekomst.
Benieuwd naar de 10 goedkoopste elektrische auto’s in ons land? Wij hebben ze voor je opgelijst, samen met hun rijbereik en voornaamste kenmerken.
Ontdek de opkomst van Chinese elektrische auto’s in België: betaalbaar, goed uitgerust en steeds populairder met merken als MG, BYD en Polestar. Vergelijk prijzen, betrouwbaarheid en voordelen!
Op zoek naar een elektrische 4x4? Ontdek de voordelen, rijbereik en kosten van populaire modellen zoals Tesla Model Y, BMW iX en Kia EV9. Vind de beste elektrische 4x4 lease-opties bij LIZY!
De 5 beste kleine elektrische auto's van 2025 met een uitstekende actieradius en prijs. Compacte en voordelige modellen vergeleken.
Het redesign van de Model Y maakt zijn opwachting op de Chinese site van Tesla. Zo gaat de wagen er binnenkort uitzien.
Ben je op zoek naar een elektrisch voertuig waarmee je lange afstanden kunt afleggen zonder op te laden? Hier is onze selectie leasemodellen.
Bij LIZY bewijzen we dat elektrisch leasen ook voordelig kan. Deze onmiddellijk beschikbare auto’s kosten minder dan 600 euro per maand, alles inclusief.
Waar kun je voordelig laden en wat zijn de diverse opties? Ontdek alles over opladen thuis, op kantoor en onderweg.
WLTP vervangt de NEDC als meetmethode voor de CO2-uitstoot. Hij resulteert in hogere normwaarden, wat een impact heeft op de voertuigbelastingen.
Ontdek de beste elektrische modellen van 2025: Tesla Model Y, Kia EV3, Nieuwe Hyundai Ioniq 5... Kies jouw bedrijfsleasewagen
Twijfel je tussen leasen of kopen een elektrische wagen? Vergelijk de voor- en nadelen van elke optie en maak een verstandige keuze!
Bekijk de werkelijke kosten van een elektrische auto: aanschafprijs, onderhoud, opladen en besparingen op lange termijn. LIZY helpt je om de beste keuze te maken!
Vanaf 2025 betaal je als ondernemer in Nederland minder motorrijtuigenbelasting (25%) en een lage BPM (€667) voor elektrische auto's. In 2026 gaat de MRB omhoog naar 75%. In 2025 wordt ook de bijtellingskorting wordt verder beperkt. Je kunt wel nog steeds profiteren van fiscale regelingen zoals de MIA, KIA en VAMIL voor investeringen in elektrische voertuigen. Hoewel subsidies verdwijnen, blijven elektrisch leasen fiscaal aantrekkelijk voor bedrijven die slim willen investeren.
Je auto heeft een software die constant blijft werken, zelfs als hij gewoon thuis in je garage geparkeerd staat. Als je lange tijd niet rijdt en de stekker niet in het stopcontact steekt, loopt de batterij geleidelijk leeg. Je moet zeker proberen het te voorkomen.
Als je thuis niet kunt opladen, kun je een openbaar oplaadstation gebruiken. Je hebt geen thuislader nodig om met een elektrische auto te rijden. Er komen steeds meer laadstations bij in België. Een handig overzicht van alle oplaadstations in België en Europa vind je via onze tool** of de Shell app. Als je wilt opladen aan een openbaar laadstation, moet je je eigen kabel meenemen. Betalen doe je met je laadkaart. Op sommige plaatsen heb je ook de mogelijkheid om per sms of via de Bancontact app te betalen.
Vind je geen oplaadstation in jouw buurt? Dan kun je er een aanvragen volgens het "paal volgt wagen" principe van de Vlaamse overheid. Volgens dit principe worden laadpalen op aanvraag geplaatst waar mensen ze nodig hebben. Bij elke aanvraag wordt nagegaan of opladen op privéterrein kan of niet. Zo niet, dan wordt er gekeken naar de aanwezigheid en bezettingsgraad van bestaande oplaadpunten binnen een straal van 500 meter. Als er geen of onvoldoende oplaadinfrastructuur beschikbaar is, wordt er een nieuw publiek toegankelijk oplaadpunt toegevoegd. Meer informatie hierover is te vinden op www.paalvolgtwagen.be.
Heb je een eigen oprit, garage of privéparkeerplaats? Ben je eigenaar of huurder? Kan je als eigenaar zomaar actie ondernemen of is het in overleg met een vereniging van huiseigenaren? Daarnaast moet je rekening houden met het elektriciteitsnet in jouw straat, omdat dit van invloed is op de laadsnelheid van je auto. LINK NAAR ONLINE TOOL
Voor personenauto's die geen CO2 uitstoten (volledig elektrisch of via een andere technologie zoals waterstof), wordt de fiscale aftrek vanaf 2027 ook afgebouwd.Aangekocht tot en met 2026: 100% aftrek
Afhankelijk van het model kun je ongeveer 200 tot 500 kilometer afleggen met een volle batterij. Volgens onderzoek van SD Worx is de gemiddelde woon-werkafstand (heen en terug) in België net geen 40 kilometer per dag. Dit maakt een elektrische auto zeer geschikt voor pendelverkeer.
Autofabrikanten controleren de extractie van materialen voor de productie van batterijen om ervoor te zorgen dat het duurzaam is. Dit is vergelijkbaar met de productie van batterijen voor onze miljoenen mobiele telefoons en laptops. Een elektrische auto gaat ook 4 tot 5 keer langer mee dan een traditionele auto, dus er hoeven er minder geproduceerd te worden. Aan het einde van hun leven in de auto kunnen ze nog een tweede leven krijgen als thuisbatterij om je nieuwe elektrische auto op te laden met de zonne-energie die we overdag hebben opgeslagen. Het recyclen van batterijen, of ze nu uit onze mobiele telefoons of auto's komen, kan voor meer dan 95% gerecycled en hergebruikt worden voor nieuwe batterijen.
Er zijn twee soorten oplaadkabels voor elektrische auto's. Amerikaanse en Japanse merken hebben type 1 stekker, terwijl Europese merken type 2 stekker hebben. In België is type 2 de standaard, dus laadpalen hebben altijd een type 2-ingang.
Snelladen verschilt niet veel van normaalladen. Zoals de naam al zegt, is het gewoon sneller. Een groot verschil met normaal laden is het gebruik van gelijkstroom. Bij gelijkstroom wordt de omvormer in de auto niet gebruikt, maar wordt de accu direct opgeladen door het laadstation. Hierdoor zijn veel hogere snelheden mogelijk dan met wisselstroom.
De belangrijkste verschillen:
Een elektrisch voertuig, ook wel bekend als een EV, gebruikt één of meerdere elektrische motoren of aandrijfmotoren voor voortstuwing. De energie die wordt gebruikt om een EV te laten rijden, wordt opgeslagen in de batterij, die wordt opgeladen bij een laadstation (thuis, op kantoor of in het openbaar).
Meestal stopt de oplaadsessie zodra de auto volledig is opgeladen. Waarschuwing: sommige providers hebben een prijsstructuur waarbij je per minuut betaalt. Dit betekent dat je zelfs nadat je auto volledig is opgeladen nog steeds de prijs per minuut moet betalen (vaak beschouwd als "parkeergeld"). Denk hieraan voordat je je auto voor langere tijd parkeert. Het is beter om je auto te verplaatsen zodra het opladen is voltooid. Zo komt het oplaadpunt vrij voor de volgende bestuurder.
Het theoretische rijbereik is gebaseerd op de meest optimale omstandigheden. Daarom moet je er rekening mee houden dat je, vooral in de winter, waarschijnlijk niet in staat zult zijn om de geschatte afstanden af te leggen. Door je rijstijl aan te passen en je snelheid te beperken, kun je je actieradius echter vergroten.
Het verbruik van een EV wordt uitgedrukt in het aantal kWh dat nodig is om 100 kilometer te rijden. Dit is het equivalent van het aantal liters per 100 kilometer dat we kennen van fossiele brandstoffen. Het doelverbruik van een elektrische auto is ongeveer 18 kWh/100 km. Meer informatie over het verbruik per model is te vinden op deze websites:
We raden je sterk aan om jouw verzekeraar op de hoogte te brengen. Zij kunnen je vertellen of jouw huidige polis moet worden aangepast en eventueel preventieve maatregelen voorstellen. Laat je verzekeraar ook weten hoeveel auto's er bij je thuis staan. In het geval van een woningbrand wordt de schade aan de auto's gedekt door de opstalverzekering, zelfs als je geen uitgebreide dekking (meer) hebt voor je auto's. Als je laadstation in brand vliegt en beschadigd raakt, is het je opstalverzekering (brandverzekering) die de schade aan het verzekerde eigendom betaalt en deze, indien nodig, ophaalt bij de personen die aansprakelijk zijn voor de brand. Vliegt je laadstation in brand in de garage van je appartementsgebouw? Dat valt onder de blokpolis (ook wel syndicaatpolis of mede-eigendomsverzekering genoemd).
Je betaalt belasting over het privégedeelte. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel het VAA in jouw geval bedraagt. Het hangt af van de cataloguswaarde, de CO2-uitstoot en de leeftijd van je bedrijfswagen. Omdat een elektrische auto tijdens het rijden geen uitstoot produceert, is de VAA lager en betaal je minder belastingen dan met een diesel- of benzineauto.
Houd je batterijniveau tussen 20% en 80%. Voordat je overstapte op elektrisch rijden, was je misschien gewend om te tanken bij het benzinestation. Voor de batterij in je elektrische auto is het echter het beste om te stoppen met opladen bij 80% van de capaciteit. Natuurlijk kun je de batterij altijd volledig opladen als je een lange afstand moet afleggen. We raden je ook aan om je batterijniveau niet onder de 20% te laten zakken, tenzij het absoluut noodzakelijk is.
De prijzen verschillen per oplaadpunt. Afhankelijk van de uitbater van het laadstation kunnen de prijzen gebaseerd zijn op:
In alle gevallen worden de kosten voor het opladen van je auto via Shell in rekening gebracht bij je werkgever. We raden je aan om voor elk laadproces de prijzen op de app of website te controleren. Opladen bij snelladers is bijvoorbeeld aanzienlijk duurder dan opladen bij reguliere laadstations. Controleer voordat je een snellader aansluit of het snelheidsvoordeel het waard is in vergelijking met de hogere kosten. Stem ook met je werkgever af wat wel en niet is toegestaan.
Om het opladen te starten, houd je een laadkaart voor het oplaadstation. Om het opladen te stoppen, houd je de kaart weer voor het station. De laadpas dient als betaal- en identificatiemiddel. De provider van je laadpas (Shell) factureert je kosten rechtstreeks aan je werkgever.
De cable is een accessoire dat deel uitmaakt van het leasecontract. Dit accessoire moet samen met de auto worden ingeleverd.
Op aanvraag kan LIZY je een kaart voor openbaar opladen bezorgen. Hiermee kunt u opladen aan meer dan 30.000 oplaadpunten in België en 500.000 oplaadpunten in Europa.
De facturatie is eenvoudig: Elke factuur omvat je verbruik van de vorige maand. Je oplaadbeurt in januari verschijnt bijvoorbeeld op je factuur voor de maand februari.
Het toevoegen van deze optie omvat een maandelijkse vergoeding van €2. Houd er rekening mee dat elke oplaadbeurt ook 25 cent kost.
Vanwege technische beperkingen is dit momenteel niet mogelijk. Daarom raden wij aan om medewerkers goed te informeren en een maximumtarief op te nemen in de autopolis. Ook kan een medewerker via de mobiele app het tarief per kWh van een openbare laadpaal raadplegen, zodat de verantwoordelijkheid bij hem of haar kan worden gelegd.
Zelfs als de energie door zonnepanelen wordt opgewekt, zijn er kosten voor de werknemer. Het gemiddelde tarief hiervoor is moeilijk te bepalen omdat je voor elke installatie de investeringskost, afschrijvingsperiode, percentage eigen gebruik, enz. moet berekenen. Tegenwoordig wordt dit verbruik meestal vergoed tegen de gemiddelde elektriciteitskosten, zoals gepubliceerd door de CREG.
Naast snelheid en rijstijl kunnen weersomstandigheden ook de capaciteit van de batterij beïnvloeden:
De vergoeding voor thuisladen kan niet als loon worden beschouwd. De terugbetaling moet dus gebeuren aan kostprijs, namelijk een gemiddeld energietarief zoals gepubliceerd door de CREG. Dit tarief kan in de huidige markt echter aanzienlijk fluctueren. Regelmatige aanpassingen zijn daarom belangrijk. Je kunt ook afwijken van dit gemiddelde tarief, maar houd er rekening mee dat als jouw tarief hoger ligt, je moet kunnen motiveren waarom dit tarief alsnog als 'kostenvergoeding' kan worden beschouwd.
Voor deze werknemers, die bijvoorbeeld in een appartement zonder garage wonen, is het beter om een publieke laadpas aan te schaffen waarmee ze bij (semi-)publieke laadstations kunnen opladen. Oplaadmogelijkheden op het werk voorzien kan hier ook een optie zijn. Uit ervaring weten we dat een volledig elektrische auto slechts 2 tot 3 keer per week opgeladen hoeft te worden. Ook kunnen werknemers via een online platform of mobiele app de beschikbare laadstations in hun buurt raadplegen. In de toekomst en met oog op vergroening van het wagenpark, zullen deze (semi-)openbare oplaadpunten steeds prominenter in het straatbeeld aanwezig zijn.